Dag 4: Modules installeren

Nu Drupal geïnstalleerd is zouden we al een contact formulier kunnen aanmaken of een nieuwsblog. Maar om ons factuursysteem te bouwen hebben we nog iets meer functies nodig. Daarom gaan we vandaag Drupal eerst uitbreiden met een aantal modules. Dit zijn stukjes software die specifieke functies toevoegen aan het Drupal systeem en gemaakt zijn door leden binnen de community, soms zijn dit hobbyisten, maar meestal mensen die dagelijks met Drupal werken.

De reden dat uitbreidingen niet standaard al aanwezig zijn is onder andere omdat Drupal uitgaat van een modulair principe; de makers willen gebruikers niet opschepen met modules die ze toch niet gaan gebruiken. Liever gaat ze uit van een compacte basis die naar wens uitgebouwd kan worden.

Ook wordt de basis installatie bewust zo klein mogelijk gehouden aangezien er een vast team is dat ervoor zorgt dat de Drupal core (de kern van Drupal zonder geïnstalleerde modules) stabiel en veilig werkt, wanneer deze core te groot en te complex wordt kunnen de teamleden de veiligheid en stabiliteit niet meer garanderen. 

Het komt echter zeker voor dat modules die zich hebben bewezen worden toegelaten tot de core. De rest is los te installeren als zogenaamde "contributed module" , geschreven en bijgehouden door programmeurs binnen de Drupal community.

Geschikte modules vinden

Ga naar http://drupal.org/project/modules. Op deze pagina kun je zoeken in de database met alle beschikbare modules voor Drupal. Op dag 20 gaan we iets dieper in op het het vinden van geschikte modules, voor dit project weten we al wat we nodig hebben, te beginnen met de Views module.

Wil je alvast een idee krijgen van de meest populaire modules voor Drupal 7 zet je "Filter by compatibility" op "7.x" en "Sort by" op "most installed".

Modules die afhankelijk zijn van andere modules

Op de project pagina van de Views module, http://drupal.org/project/views, valt onder het kopje Dependicies het volgende te lezen: “The Drupal 7 version of Views requires the Chaos Tool Suite also known as Ctools.”

Oftewel, de Views module zal alleen kunnen werken als de Chaos Tool Suite module ook geïnstalleerd is. Het komt vaker voor dat modules afhankelijk zijn van een andere module, er zit dan niks anders op dan die andere module ook te installeren.

Chaos Tools en Views downloaden

Ga achtereenvolgens naar http://drupal.org/project/views en http://drupal.org/project/ctools.

Download hier de *.tar.gz bestanden van de laatste stabiele versies voor Drupal 7.x, te vinden bovenaan de groene tabel onder het kopje downloads.

Laat de gedownloade bestanden ingepakt op je PC staan en noteer de locatie.

We kunnen de gedownloade modules op twee manieren installeren: via de beheer interface van Drupal (optie 1), of via FTP (optie 2). Installatie via de beheer interface is in principe gebruiksvriendelijker maar het kan zijn dat jouw webserver dit niet toelaat, kies in dat geval voor de handmatige methode via FTP.

Optie 1: Modules installeren via de Drupal beheer interface

Hiervoor moeten we eerst inloggen op het beheer gedeelte van onze Drupal installatie. Ga naar het adres van jouw Drupal installatie en voeg aan het einde van het adres "/user" toe (bijvoorbeeld http://www.mijndomein.nl/user). Om in te loggen gebruik je de gebruikersnaam en wachtwoord combinatie die tijdens de laatste stap van de installatie hebt opgegeven.

Wanneer je bent ingelogd zie je bovenaan een zwarte balk met een verticaal menu, klik hier op modules. Op de pagina die geladen wordt zie je een overzicht van alle geïnstalleerde modules.

Activeer in deze lijst eerst de Update Manager en klik vervolgens op instellingen opslaan.

Hierna is er bovenaan de lijst een nieuwe link gekomen genaamd nieuwe module installeren. Klik hierop.

Klik vervolgens bij optie twee ("Upload een module- of thema-archief om te installeren") op bestand kiezen en blader naar de locatie van het *.tar.gz bestand van de de zojuist gedownloade Chaos Tools module. Klik daarna op "installeer.

Op de volgende pagina wordt gevraagd naar de FTP gegevens, als het goed is heb je deze nog in de buurt liggen (zie Dag 2: De voorbereiding).

Wanneer de module correct is geïnstalleerd klik je op Enable newly added modules, je wordt nu weer terugverwezen naar de lijst van geïnstalleerde modules.

Installeer nu op dezelfde wijze het zojuist gedownloade Views pakket en lees na installatie verder bij Modules Activeren.

Mocht je bij de installatie een foutcode krijgen download de module dan opnieuw maar kies ditmaal voor *.zip i.p.v *.tar.gz. Lukt het nog steeds niet installeer de bestanden dan handmatig via de FTP server, zie hieronder.

Optie 2: Modules installeren via FTP (als installatie via de beheer interface is mislukt)

Stap 1: Pak de module bestanden uit die we zojuist gedownload hebben (lukt het niet om de *.tar.gz bestanden uit te pakken, download dan de *.zip versies).

Stap 2: Open het FTP programma en blader naar de locatie van de zojuist uitgepakte modules, als het goed is zie je nu twee folders genaamd "views" en "ctools".

Stap 3: Log nu in op de webserver, ga naar de folder van jouw Drupal installatie en blader vervolgens naar sites/all/modules. Kopieer nu de views en ctools folders van jouw PC naar de sites/all/modules folder op de webserver. Die folder ziet er nu als volgt uit:

Is dit gebeurd dan gaan we inloggen op het beheer gedeelte van onze Drupal installatie. Bezoek daarvoor het adres van jouw Drupal installatie en voeg aan het einde van de URL '/user' toe (bijvoorbeeld http://www.mijndomein.nl/user). Om in te loggen gebruik je de gebruikersnaam en wachtwoord combinatie die je tijdens de laatste stap van de installatie hebt opgegeven.

Modules activeren

Op het moment dat je bent ingelogd zie je bovenaan een zwarte balk met een verticaal menu, klik hier op modules

Op de pagina die geladen wordt zie je een overzicht van alle geïnstalleerde modules.

Zoek in de lijst naar de Chaos Tools Suite en vink hieronder alleen de Chaos Tools module aan.

Activeer verder zowel Views als de Views UI module.

Vervolgens scroll je helemaal naar onderen en klik je op de knop instellingen opslaan.

Alles gelukt?

Nu je toch bezig bent: als je wilt kun je ook alvast de volgende modules installeren en activeren:

Token: https://www.drupal.org/project/token 
Pathauto: http://drupal.org/project/pathauto
Entity API http://drupal.org/project/entity
Rules: http://drupal.org/project/rules (activeer alleen Rules en Rules UI)
WYSIWYG: http://drupal.org/project/wysiwyg/
XML Sitemap: http://drupal.org/project/xmlsitemap (activeer alleen XML Sitemap, XML Sitemap engines en XML Sitemap nodes)
Custom Breacrumbs: http://drupal.org/project/custom_breadcrumbs

Deze modules komen verderop in de tutorial stuk voor stuk nog aan bod, je kunt ze eventueel ook later pas installeren.

Slot

Ben je ergens mee vastgelopen? Laat het dan horen via de reacties zodat we je verder kunnen helpen.

Morgen gaan we een thema installeren. Met de kennis die we vandaag hebben opgedaan zal dit waarschijnlijk niet veel problemen opleveren want de handelingen zijn bijna hetzelfde als het installeren van een module.

Laatst gewijzigd op: