Dag 2: De voorbereiding

Vandaag gaan we de nodige voorbereidingen treffen zodat morgen de installatie van Drupal 7 op de webserver vlekkeloos zal verlopen. Wanneer je al eerder een CMS hebt geïnstalleerd zal dit weinig problemen opleveren. Voor beginners die nog niet over een domeinnaam beschikken en/of nog nooit een database hebben aangemaakt zal vandaag een van de meer pittige dagen blijken. Maar met een beetje hulp van ons, en misschien een beetje hulp van Google en jouw webhost, moet het zeker lukken.

Wat heb je nodig?

Hoewel Drupal met wat extra software ook op een eigen computer geïnstalleerd kan worden, wat voor test doeleinden zeker geschikt is, gaan wij uit van de meer gangbare installatie op een webserver, zodat de website straks voor iedereen toegankelijk zal zijn. Om Drupal te kunnen installeren op een webserver zijn de volgende 4 zaken vereist:

1. Laatste versie van Drupal

Ga hiervoor naar http://drupal.org/project/drupal. Onderaan vind je het kopje Downloads met alle beschikbare versies. Bovenaan de tabel met de groene achtergrond kun je de laatste stabiele versie downloaden. Let op, kies voor de *.zip versie als je gebruikt maakt van Windows (daar gaan we ook in de rest van deze tutorial vanuit, zit je op Linux kies dan telkens voor *.tar.gz). Noteer de locatie waar het bestand is opgeslagen.

2. Webserver

Hopelijk heb je al een domeinnaam en bijbehorende FTP ruimte op een webserver. En hopelijk voldoet deze webserver aan de minimale eisen. In dat geval: pak de inloggegevens voor de FTP er vast bij. Deze bestaat uit een ftp adres (bijv. ftp.mijndomeinnaam.nl), een gebruikersnaam, een wachtwoord en eventueel een poortnummer, meestal 21.

Mocht je nog geen database hebben aangemaakt zorg er dan ook voor dat de inloggegevens om toegang te krijgen tot de administratie pagina van jouw webhost klaar liggen. Beschik je nog niet over een domeinnaam en een webserver? Zoek dan via Google op 'Drupal webhosting' en hou rekening met ongeveer €35 euro per jaar aan hostingkosten. Er kan verschil zitten in kwaliteit en snelheid tussen verschillende aanbieders, ga dus niet voor de eerste de beste maar laat je goed adviseren.

Webservers zijn er in verschillende soorten en maten. Dit zorgt ervoor dat de installatie voor de een heel soepel kan verlopen, terwijl de ander tegen problemen aanloopt. Voor Drupal wordt de volgende configuratie aanbevolen: Apache, PHP 5 (of hoger) en Mysql 4.1 (of hoger). Mocht er het een ander niet werken neem dan contact op met jouw hostingpartij en wijs hun daarbij op de volgende pagina: http://drupal.org/requirements

3. Database

Interactieve websites generen altijd informatie, denk bijvoorbeeld aan gebruikersnamen, wachtwoorden, content en reacties. Deze informatie wordt opgeslagen in een database. De meeste webhostingsbedrijven bieden de mogelijkheid om een database aan te maken via hun klantenportal. Wanneer je dit hebt gedaan krijg je vervolgens (een e-mail met) de gegevens van jouw nieuwe database welke altijd bestaan uit een adres (bijv database.mijndomeinnaam.nl), een databasenaam, een gebruikersnaam en een wachtwoord. Houd deze gegevens bij de hand tijdens de installatie.

Het kan ook dat je alleen handmatig een database kunt aanmaken, dit gebeurt dan vaak met PHPmyAdmin. Kijk in dat geval hier voor hulp (engels). Mocht het niet lukken vraag dan jouw hostingspartner om hulp.

4. FTP programma

Met een FTP programma kunnen we de Drupal bestanden van onze PC overplaatsen naar de webserver. Ook wanneer we een nieuwe module of thema installeren kunnen we terugvallen op het FTP programma. FileZilla heeft zich bewezen als een goede optie.

Vervolgstappen

De laatste versie van Drupal staat op je harde schijf? Jouw webserver voldoet aan de eisen en je hebt de FTP (en database gegevens) binnen handbereik? Het FTP programma van jouw voorkeur is geïnstalleerd? Dan kunnen we verder gaan met het uitpakken van alle bestanden en deze via het FTP programma overzetten naar de webserver.

Uitpakken van de Drupal bestanden

Allereerst zul je het eerder gedownloade *.zip bestand dat nieuwste Drupal versie bevat, uit moeten pakken naar een locatie op jouw lokale vaste schijf. Dit kan door te dubbelklikken op het bestand en te kiezen uitpakken of extract waarna je vervolgens een geschikte locatie kunt selecteren. Mocht jouw windows versie het bestandsformaat niet herkennen download dan eerst 7-zip of een ander uitpak programma.

Nederlandse vertaling

Om de installatie en administratie pagina's in het Nederlands te krijgen moeten we nog een vertaal bestand downloaden. Dat kan hier: http://localize.drupal.org/translate/languages/nl. Download onder het kopje 'Top downloads' het bestand dat bij de 7.x core hoort.

Verplaats tot slot het gedownloade '*.po' bestand naar de map met de zojuist uitgepakte Drupal installatie bestanden. Plaats het bestand in folder drupal-7.xx/profiles/standard/translations/  (waarbij xx het versie nummer is).

Bestanden overzetten naar de webserver

Start nu het FTP programma op en maak verbinding met jouw webserver met behulp van de FTP gegevens die jouw webhost heeft aangeleverd. Lukt het niet om een jouw FTP locatie toe te voegen lees dan deze tutorial (alleen voor FileZilla gebruikers). Bij de meeste FTP programma's zie je aan de ene zijde de bestanden op jouw lokale PC en aan de andere zijde de bestanden op de webserver. 

Blader aan de kant van de lokale bestanden naar de folder waar je de Drupal bestanden zojuist hebt uitgepakt. Aan de webserver kant blader je naar de zogenaamde “root-folder”, de folder waar jouw HTML bestanden geplaatst worden zodat ze online te zien zijn. Het kan zijn dat je al gelijk in de root folder terechtkomt na het inloggen op de FTP server, maar het komt ook voor dat je eerst door moet bladeren naar een folder als /html, /public_html, of zelfs /public/sites/mijndomeinnaam.nl/httpdocs. Mocht je twijfelen vraag dan jouw webhostingsbedrijf om de juiste locatie.

Een eventuele submap aanmaken en een forward instellen

Je hebt nu twee keuzes. Of je plaatst alle bestanden in de zogenaamde "root" folder, of je maakt eerst een nieuwe map aan en plaatst daar alle Drupal bestanden in, bijvoorbeeld "/drupal" . Wij raden de laatste optie aan als je bijv. ook nog andere CMS systemen wilt uitproberen of als er al een andere website op de server staat die je niet wilt aantasten.

Indien je voor een subfolder kiest, maar je wilt wel dat mensen de Drupal website gelijk te zien krijgen als ze naar jouw domeinnaam surfen, dan zul je jouw website adres moeten laten doorverwijzen (forwarden) naar de correcte subdirectory, bijvoorbeeld http://www.mijndomeinnaam.nl/drupal/. Dit kun je instellen via de administratie pagina van jouw webhost. Mocht je besluiten deze wijziging niet te maken dan kan je Drupal installatie alleen bereikt worden door de volledige url, dus inclusief submap, in de adresbalk van de browser in te voeren. Je kunt altijd later nog beslissen om alsnog een forward in te stellen of de bestanden in de subfolder te verplaatsen naar de root folder.

Heb je een keus gemaakt dan kun je nu alle uitgepakte Drupal bestanden selecteren en slepen naar de root van de webserver, of de door jouw gemaakte subfolder. Dit kan rond de 15 minuten duren.

Rechten instellen van het configuratiebestand

Nu de bestanden (inclusief Nederlandse vertaling) op de webserver staan moeten we nog een laatste voorbereiding treffen voordat we daadwerkelijk met de installatie kunnen beginnen. Om het installatieproces toegang te verlenen tot de configuratiebestanden is het noodzakelijk om de rechten hiervan tijdelijk te versoepelen. Ook dit gebeurt via het FTP programma (let op: het aanpassen van de rechten kan per FTP programma verschillen).

  1. Blader op de webserver naar de Drupal installatie en navigeer naar de folder '/sites/default'. Selecteer het bestand default.settings.php, maak hier een kopie van en hernoem de kopie settings.php. Het orginele default.settings.php gewoon laten staan! 
  2. Klik met de rechtmuisknop op het zojuist gemaakte settings.php bestand en kies voor de optie bestandsrechten of CHMOD. Voer als numerieke waarde "666" in.
  3. Selecteer de folder sites/default en verander ook hiervan de rechten naar 666.

De installatie zal er automatisch voor zorgen dat de rechten nadien hersteld worden. Controleer dit voor de zekerheid na de installatie zelf.

Dat was het voor vandaag! Een goede voorbereiding is het halve werk. Indien de stappen van vandaag correct zijn uitgevoerd zal de installatie morgen soepeltjes verlopen en ben jij straks de trotse beheerder van een Drupal website op het internet.

Laatst gewijzigd op: